ponedeljek, 5. marec 2018

Odvoz kosovnih odpadkov

V našem kraju še vedno obstaja odvoz kosovnih odpadkov. Komunalno podjetje ga vrši dvakrat letno. To pomeni, da zgodaj pomladi in zgodaj jeseni zvlečemo iz hiš vse tisto, česar ne rabimo, postavimo zraven zabojnikov za smeti in 'komunalci' to odpeljejo. Po nekaterih krajih takšnega odvoza nimajo (več), ampak občani dobijo kuponček, s kateri lahko naročijo odvoz svoje nerabljene robe.

Meni ta, drugi, način ni všeč. Zakaj? Ker ne morem brskat za morebitnimi uporabnimi rečmi ;) In ker zbiralci kovin ne morejo pobrati železja ipd in tako vsaj del odpadkov reciklirati. Ja, marsikdo se pritožuje, da pri 'našem' kosovnem odvozu, kjer roba leži ob robu ceste, ravno ti zbiralci železja vse premečejo, razbijejo kakšen televizor, skratka naredijo zgago. Ne vem; pri nas se potrudimo, da potencialno uporabne reči za 'železarje' že sami ločimo od ostalega in jim je tako manj treba premetavat ostali kup... Vse se da če se hoče. Meni se zdi prav super, da nekdo vsaj nekaj izloči in reciklira in da ne gre vse na isti kup - na smetišče.

Pri nas še CPU-ja nimamo. Centra ponovne uporabe. Dejansko gre ves kosovni material na smeti. Kakšna škoda! Pa toliko uporabnih reči je zraven. Če bi se le ohranile na suhem, ne pa da ležijo ob cesti v dežju, snegu, moči... Po tem res ni več kaj dosti uporabnega.

V videu si lahko ogledate, kam in kako vse se da rabljeno robo spraviti naprej 'v promet' (poleg prodaje na garažni razprodaji seveda):



Čudovito bi bilo, če bi vsak od nas pomislil, če ima njegova odslužena roba morda kakšen potencial za nadaljno prodajo (pa četudi le za drobiž) ali za nadaljno uporabo - PREDEN jo nameni usodi na smetišču.

Potrudimo se, da bodo stvari krožile!
Irena.


Ni komentarjev:

Objavite komentar